HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

PALATUL UNIVERSUL

PALATUL UNIVERSUL

HS#2 universul net

În 1926 se punea temelia pentru un nou sediu al „Universului”. La vremea aceea redacția și administrațiunea se dovediseră neîncăpătoare pentru nevoile ziarului ce se dezvoltase rapid. „Universul” avea priză la populațiune pentru că prezenta în paginile sale informațiuni variate din viața unor oameni simpli, chestiuni mici sau mari care interesau și pe cei fără de prea multă carte, toate la un preț mic.

DSCF6825

În 1930 Palatul Universul a fost inaugurat cu mare fală și fast de directorul ziarului, Stelian Popescu, chiar dacă era vădit că palatul era neterminat. În corpul de la stradă se găseau birourile mai marilor ziarului, ale reporterilor și redactorilor, oficiul de telegraf, iar în clădirea din dos tipografia care imprima peste 50.000 exemplare pe zi.

palatul universul website -Stelian_Popescu

Palatul de pe Strada Brezoianu era cunoscut în timpurile dintre războaie pentru forfota sa, unde strigătele vânzătorii de ziare anunțând titluri inedite se amestecau cu discuțiile celor de la ghișee sau de la coada de la telegrame.

Conform spuselor din epocă Palatul Universul a fost și sediul Ligii Antirevizioniste Române, al cărei director era același Stelian Popescu. Liga se preocupa cu combatearea revizionismului (revizurea tratatelor de pace de după Primul Război Mondial) din teritorile românești ocupate de streini.

15936389_946383668797168_701318281398330337_o (1)

Dar cum gloria e pereche cu decăderea, după 1945 ziarul și-a încetat activitatea și Palatul a fost naționalizat. A devenit sediul Întreprinderii Tipografice 2 care s-a numit mai apoi Tipografia Informația. După Revoluție, Palatul a fost privatizat și a schimbat mai mulți proprietari.

ce se citea la 1918

Astăzi Palatul Universul nu mai e sediul niciunui ziar, dar e sediul unor companii și locuri de loisir. Iar dacă vă găsiți în stare de curiozitate și nu e mare osteneală, merită să vă abateți pe la Palatul Universul de pe strada Brezoianu, nr. 23-25 și să citiți toate plăcuțele de pe clădire ca să aflați cine-și are afacerile pe acolo.