HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Harta Senzorială a Iașiului- Sinagoga Merarilor

Harta Senzorială a Iașiului- Sinagoga Merarilor

Sinagoga Merarilor te duce cu gândul la o clădire impunătoare, ce trebuie să stăpânească strada pe care se află, dar contrar reprezentărilor obişnuite despre lăcaşurile de cult evreieşti, sinagoga de pe strada Elena Doamna, nr. 13 îşi duce traiul liniştită, fără prea mare pompă. În vremurile bune se afla în inima comunităţii evreieşti din Iaşi, cartierul Târgul Cucului. Astăzi, împreună cu Sinagoga Mare sunt singurele sinagogi rămase în oraş.

Harta Senzoriala a Iasiului-Sinagoga Merarilor 2

Sinagoga Merarilor este o mică bucată dintr-un mare tablou al unei comunităţi extrem de numeroase ce a influenţat dezvoltarea Iaşiului. La vremea când a fost inaugurată, în 1869, sinagogile erau realizate conform organizării pe bresle: de la cizmari la croitori, de la măcelari la cultivatorii şi vânzătorii de mere.

Explicaţia pentru arhitectura modestă este dată tot de vremurile când a fost ridicată. Ca urmare a creşterii numeroase a populaţiei evreieşti, multe case au fost transformate în sinagogi. Poate că felul modest în care arată sau cine ştie ce întâmplare ferictă a ajutat-o şi să treacă prin vremurile grele ce au venit. După evenimentele tragice din timpul Cel De-al Doilea Război Mondial, populaţia evreiască a scăzut drastic. Locurile de rugăciune au rămas pustii, iar noul regim a găsit mai potrivit să le dărâme pentru a face loc blocurilor care anunţau  o nouă lume ce stătea să se nască.

Harta Senzoriala a Iasiului-Sinagoga mERARILOR

La un moment dat, nu se şţie exact când, a devenit depozit, dar soarta i-a zâmbit din nou. Astfel că în 2015 a fost restaurată şi redată comunităţii cu rolul ei iniţial: acela de loc de rugăciune. Dincolo de această funcţie, Sinagoga Merarilor spune şi o poveste despre supravieţuire şi mai ales despre puterea de a rezista.