HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Harta Senzorială a Iașiului- Casa Sibi Caraman

Harta Senzorială a Iașiului- Casa Sibi Caraman

Casa Sibi Caraman se ascunde după vegetația bogată a grădinii și nimic nu o dă de gol în fața unui străin: pare o locuință ca altele de pe strada Pallady. Dar, dacă cineva trece de poarta micuță găsește o familie cu o istorie interesantă pentru peisajul ieșean, cu multe povești despre epoci și oameni de demult sau mai de curând pe care le împărtășesc cu drag oricui are urechi  să le asculte.

Începutul poveștilor îi aparține lui Joseph Sibi, un alsacian adus pe meleagurile ieșene de însărcinările diplomatice în perioada interbelică, dar rămas definitiv datorită unei frumuseți germane cu care a avut trei fete. Așa cum e în basme, timpul a zburat rapid și fetele au crescut mari, mari și mândre toate. Și chiar dacă erau trei, toate erau diferite. Marie a ajuns o personalitate recunoscută la nivel academic în zona științelor exacte, Alice a devenit profesoară de limba engleză, iar Charlotte tot profesoară, dar de limba franceză.

20170629_141206

Așa cum nepoatele o denumesc, tante Charlotte era un personaj care fermeca: citea în timp ce mergea pe stradă, nu se sfia să vorbească cu elevii ei despre divinitate, în ciuda restricțiilor impuse de regim și memora sute și sute de poezii pe care le dicta fără ezitare elevilor ei. După ce a fost îndepărtată de la catedră pentru că nu a devenit obedientă, Charlotte a continuat să învețe copii, dar și oamenii mari limba franceză. Așa a ajuns casa de pe Pallady să răsune de glasuri de copii și să forfotească de învățăcei care se strecurau în casă printre vrafurile de cărți și pisicile Charlottei care săreau jucăușe.

Harta senzoriala a Iasiului- Charlotte Sibi

Charlotte inventase un sistem propriu de pedagogie: își răsplătea elevii cu bilețele cu încurajări ca bonne action, aducea o păpușă de cârpă pe post de inspector, aduna puncte într-o cămară, iar acestea se transformau în premii pe care elevii și le puteau alege dintr-o cutie pe care Charlotte o umplea cu o multitudine de lucruri, de la bomboane până la hăinuțe pentru păpuși sau jucării de plastic.  Charlotte Sibi era o profesoară modernă avant la lettre.

20170629_105517

Pereții casei Sibi păstrează parțial și poveștile familiei Caraman, al lui Alice și al soțului său, renumitul etnolog și folclorist, Petru Caraman. Cei doi au îmbogățit familia cu un nou membru, botezat cu același nume ca al tatălui. Deși timpurile nu erau unele ușoare, familia a rămas unită. Și-au făcut mai ales un obicei de a se aduna în fiecare duminică la masă. Aveau un obicei de a mânca cartofi piure, româna și franceza se amestecau cu rapiditate, adevărul nu era ascuns de copii și se râdea mult. Cele două fete ale lui Petru Caraman, Sânziana și Lotus, descriu atmosfera din acele vremuri ca o insulă de normalitate.

20170629_141211

Ceea ce e interesant este faptul că deși a trecut ceva timp, casa Sibi Caraman este tot o insulă de normalitate, cu aceeași forfotă ca în trecut și unde oamenii nu au uitat să râdă. Sânziana și Lotus au dus mai departe tradiția și astăzi călăuzesc prin tainele matematicii și respectiv ale englezei generații și generații de copii. Adevărata bogăție a casei Sibi Caraman sunt oamenii.