HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Harta Senzorială a Iașiului- Casa Burchi Zmeu

Harta Senzorială a Iașiului- Casa Burchi Zmeu

În jurul proprietarului casei de pe strada Zmeu, numărul 3 este țesută o întreagă legendă, iar trecerea timpului nu a făcut decât să-i fie sporit misterul. Ilie Burchi, zis și Zmeu a avut o ascensiune rapidă în epocă, ajungând până la rangul de vornic. Era cunoscut de concetățeni pentru că se ocupa cu producerea de alcool și de dulcețuri.

Poate că ar fi rămas anonim la scrierea istoriei, dacă nu i s-ar fi legat numele de marele incendiu care a mistuit o treime din orașul Iași. Într-o seară călduroasă din iulie 1827, flăcările pornite din halele din Piaţa Unirii, unde Burchi îşi fiebea băutura și făcea dulcețurile, s-au răspândit cu repeziciune pe ulițele Iașiului. Văpaia a creat panică și dezordine și nu s-a oprit decât după ce a mistuit întreg centrul orașului.

După acest incident, Burchi s-a mutat în locuința de pe strada Zmeu, care data de pe la începutul anilor 1800. Prin amenajarea acesteia, alege să locuiască într-o casă care-i demonstra nu poziția socială, ci aspirațiile spre funcții înalte și spre un stil de viață mai bogat, dobândit mai târziu.

IMG_8825-2

Casa rămâne în familia Burchi timp de trei generații și apoi fără ca nimeni să știe exact motivul familia dispare din istorie, exact la fel de surprinzător cum apăruse. Cu toate acestea, casa reușește să străbată timpurile, chiar dacă nu o face cu ușurință. A fost sediul unor instituții, precum jandarmeria, dar și un institut pentru surdo-muți în perioada interbelică sau cabinete de avocatură după 1989. Schimbările destul de dese ale locatarilor au marcat-o, ajungând într-o stare de degradare destul de pronunţată.

Harta Senzoriala a Iașiului-Casa Burchi Zmeu

Din fericire, Casa Burchi-Zmeu a avut încă o dată parte de noroc și a primit reabilitarea de care avea nevoie. Vestea cea bună este că imobilul nu numai că a fost restaurat, dar că se va deschide pentru comunitate, devenind Muzeul Municipiului Iaşi, iar Casa Burchi-Zmeu are ce povești să spună.

Harta Senzoriala a Iașiului-Casa Burchi Zmeu 2