HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Echipa proiectului Harta Senzorială a Bucureștiului

Cristina Modreanu, autoare concept HSB

2_Cristina_Modreanu

Cristina Modreanu este critic de teatru și curatoare de artele spectacolului. Mai precis, se ocupă de conceperea proiectelor culturale, organizează festivaluri, produce spectacole de teatru, editează publicații și oferă consultanță pentru evenimente teatrale. În acest moment, se ocupă de Platforma Internațională de Teatru București # 3 cu tema Celălalt/Migrație, de revista de artele spectacolului Scena.ro (www.revistascena.ro) și de Harta senzorială a Bucureștiului (www.hartasenzorială.com). Într-o viață anterioară, Cristina Modreanu a fost jurnalist cultural pentru ziarele Adevărul și Gândul și a creat și prezentat timp de trei ani emisiuni culturale la TVR.

Cristina s-a mutat în București în vara anului 1993 și a locuit în cartierul Vatra Luminoasă, apoi pe Bulevardul Muncii, pe strada Thomas Masaryk și mai nou la Piața Kogălniceanu, lângă Cișmigiu. De opt ani trăiește între New York și București, iar cu cel de al doilea încă încearcă să se împrietenească.

Paul Dunca

Paul Dunca – un activist al corpului queer – s-a născut în Bucureşti unde continuă să trăiască şi să muncească. După ce a absolvit Universitatea Naţională de Teatru şi Film « I.L.Caragiale » (secţia Coregrafie) şi masterul de Scriere Dramatică în cadrul U.N.A.T.C., a vrut să încerce totul.

Acesta este şi motivul pentru care munca sa are un caracter eclectic și include o expresie cât mai diversă: de la chelnerie la propria emisiune pe MTV, de la artă comunitară şi go-go la reprezentarea României ca performer la Bienala de Artă de la Veneția, de la articole în reviste glossy şi roluri in filme locale la spectacole prezentate la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și pe scena din Judson Church, New York. Una peste alta, el este fericit atunci când se poate face util.

3_Paul_Dunca

Maria Draghici

4_Maria_Draghici

Maria Draghici este artistă; activistă culturală; fondatoare a Initiațivei Ofensiva Generozității (2006). A fost directoare artistică & coordonatoare a Centrului Comunitar pentru Educație și Artă Activă laBOMBA Rahova-Uranus 2007-2011; manager și producătoare de programe culturale și educaționale; curatoare, coordonatoare de arhivă (concept, documentare, editare video, fotografie și grafică) în cadrul organizației O2G.

Din 2012, lucrează colaborativ în cadrul mai multor echipe pluridisciplinare de investigație asupra realului socio-politic și de interes public în sensul conceptului extins de școală prin intermediul creației artistice și arhivării active în țară, precum: Indicele de Indignare 2013, Street Delivery Rahova-Uranus 2013, Compania România 2013-2014, Interfață 2014, Comedia Remix 2015 și Arhiva Remix 2016 și continuă promovarea conceptului de artă activă în Suedia (Gothenburg și Malmö) prin intermediul proiectelor: Komettorget Odlingslotter 2011-2012, REDAKZIA 2013 și 6714 2013-2014. Sub inițiativa Ofensiva Generozității lucrează ca mediator și artist într-un proces colaborativ și creativ în comunitatea Rahova – Uranus și dezvoltă programe interdisciplinare de artă comunitară, precum: Harta Sensibilă 2006, Rahova Nonstop 2006, Construiește-ți Comunitatea 2007, Flexible 2007/2008, Laborator Urban Mobil 2009/2010, seria de concerte Biluna Jam Session 2006-10, dezbateri publice organizate în cadrul seriei Masa de Dialog 2006-10, performance-uri de auto-reprezentare identitară și comunitară Parada Femeii Evacuate 2010/20013, programe de educație alternativă pornind de la conceptul extins de școală, precum Școala în Stradă 2013.

Maria s-a mutat în București în 1997 și a locuit lângă Gara de Nord, în Drumul Taberei, în Floreasca, la Dristor, în Vitan, Cotroceni și acum la Sala Palatului.

Ioana Gonțea

Dacă ar fi după ea, în CV-ul ei ar fi trecută următoarea idee: își dorește cu îndârjire să rămână mereu copil. Deși se bucura de titlul de rezident al unui frumos oraș de munte, a ales să schimbe aerul curat al Brașovului cu agitația Bucureștiului.

După trei ani petrecuți în capitală, timp în care a studiat Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, consideră că a fost înfiată de trepidantul oraș. Astăzi, are două locuri pe care le numește „acasă” (spre disperarea cunoscuților care nu știu niciodată despre ce loc este vorba) și sute de kilometri străbătuți între ele: cu trenul sau cu mașina, prin câmpie și peste munți.

5_Ioana_Gontea

Ileana Szasz

poza ileana

Ileana Szasz este doctorandă a Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative cu o teză în domeniul antropologiei vizuale. Lucrează ca cercetătoare și videodocumentaristă de peste șase ani cu organizații nonprofit în special în proiecte de intervenție socială, iar in ultimul an s-a axat pe tema locuirii în București.

S-a născut și a locuit cea mai mare parte a vieții ei în cartierul Rahova din București, loc din care în copilărie își dorea să plece, visând mereu la ”în afara țării”. Când, însă a început să călătorească și datorită muncii să fie mai mereu plecată, a început să iubească București și să-și dorească să rămână în ”orașul acasă”.

MARA MĂRĂCINESCU

Mara Mărăcinescu este interesată de sound art și de ecologie acustică, participând activ cu înregistrări din București și România în diverse evenimente ce pun accent pe ascultarea activă și prezervarea peisajelor acustice ce ne înconjoară. Captează sunetele Bucureștiului din 2009 și a lansat în 2016 împreună cu Denis Bolborea proiectul Ear to Bucharest, în cadrul candidaturii Bucureștiului la Capitală Culturală Europeană 2021.

Prin intervenții în spațiul public, performance-uri și instalații ce se folosesc de sunete înregistrate și emise live din cartiere, Ear to Bucharest își propune să reconecteze bucureștenii cu orașul, folosindu-se de mediul sonor.
Mara s-a născut în București pe lângă Piața Victoriei și după mai mulți ani petrecuți în străinătate, locuiește în același apartament în care a crescut, pe Șos. Nicolae Titulescu.

Mara Maracinescu

  • Roxana Crișan – producător