HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Casa Sturza-Pop

harta senzoriala a bucurestiului-afis-sturza-pop-micsorat

Casa Pop, cum este cunoscută în prezent clădirea albă cu geamuri albastre de pe strada Caragea Vodă, nr. 1, este de fapt casa Sturza-Pop. Explicația este pe cât de simplă, pe atât de interesantă.

Conform legendelor care s-au transmis prin viu grai în familia Sturza, istoria începe în 1913 când arhitectul Storck construiește casa pentru un antreprenor ceh. În urma nemulțumirilor soției acestuia legate de rezultatul construcției, casa este vândută în 1916 lui Constantin Sturza. Casa se pliază repede pe interesele familiei, pentru că reușește să suplinească atât rolul de locuință, dar și de birou de avocatură pentru capul acesteia.

Factorul Pop apare în ecuația destinului prin căsătoria fiicei lui Constantin Sturza, Irina (numită Fof), cu Mihai Pop, originar din Maramureș și care va fi cunoscut mai târziu ca reputat folclorist, etnolog și profesor. Astfel, fără ca cineva să bănuiască, pentru casă se deschide un noul capitol.

harta senzoriala- irina si mihai pop

Casa a fost pe rând, în funcție de succesiunea vremurilor: locul unde se întâlneau copiii elitei culturale și aristocratice la ceaiuri dansante, când cei trei fii ai familiei Pop erau liceeni, locul unde s-au făcut, conform obiceiurilor, nunțile și botezurile, când familia s-a lărgit, locul unde de la mesele încărcate nu lipsea horinca lui Pop și plăcinta cu carne a lui Fof.

 

harta senzoriala- familia pop

Când Mihai Pop a început să îmbătrânească și apropiații să-l numească Moșu, casa a devenit un refugiu de timpurile nu tocmai prielnice, spațiul de dezbateri și discuții pentru studenții și doctoranzii profesorului, dar și locul de joacă al nepoților veniți prin vacanțe la bunici.

La Pop nu trebuia să suni ca să te anunți, era de ajuns să te abați dacă erai prin zonă, să intri pe ușa casei care era mereu deschisă și să urci treptele ce scârțăiau. Se găsea tot timpul cineva care să se bucure că ai trecut pe la ei. Și să te pună la masă, bineînțeles!

harta senzoriala- irina-sturza-si-mihai-pop-nunta

Dacă Casa Sturza-Pop ar trebui să poarte un titlu, acela ar fi de „casă deschisă”, așa cum, din păcate, astăzi nu se mai întâlnesc.