HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Casa Rebreanu

HS#2 rebreanu net

Clădirea din Cartierul Cotroceni, cu vedere spre curtea Palatului Regal, a fost numită de bucureșteni „Blocul Profesorilor”, deoarece fusese construită de Casa Corpului Didactic, spre folosința membrilor săi profesori.

Domnul Liviu Rebreanu, cunoscut și apreciat scriitor al românilor a izbutit să dobândească o modestă locuință în acest bloc cu ajutorul poetului la fel de cunoscut, dar și cu trecere la funcții înalte, Ion Minulescu.

4În epocă, domnul Rebreanu era cunoscut pentru comportarea sa ireproșabilă și caracterul împăciutor pe care-l afișa la întrunirile oficiale sau cu prietenii. Originar din Transilvania, satul Târlișua, la vremea aceea parte a Imperiului Austro-Ungar, domnul Rebreanu e preocupat în scrierile sale de soarta țăranului român sau de românul asuprit de strein.

liviu rebreanu soldat

Nu putem decât să fim bucuroși că domnul Rebreanu renunță la armată în 1908 și trece munții în Regat, unde începe să se dedice activităților literare. În 1912 se căsătorește cu actrița Fanny Rădulescu cu care va avea  relație de iubire cum numai în romane franțuzești stă scris. La această dată o înfiază și pe fata lui Fanny, Puia, care-i va fi un copil drag și pe care o va sprijini după puterile domniei sale toată viața.

 

Harta Snzoriala a Bucurestiului #2-Fanny și Liviu Rebreanu

Statornici din fire, dar forțați de neputințele financiare, domnul Rebreanu și familia sa au locuit cu chirie în mai multe locuințe din București pe care istoria nu le înregistrează. Familia ducea o viață liniștită, fără scandaluri ce să umple paginile ziarelor. Deși mondeni, soților Rebreanu le plăcea să îsi organizeze singuri viața casnică. Veți fi surprinși, dragi cetitori, să cunoașteți că domnul Rebreanu se ocupa de murăturile și de zacusca pentru toamnă alături de distinsa doamnă Fanny.

fila de album - fam rebreanu

Cât despre apartamentul din Cotroceni, când i-a venit rândul, domnul Rebreanu l-a dat de zestre fetei domniei sale, Puia Rebreanu. Iar cei doi soți s-au mutat la Valea Mare, loc drag sufletului scriitorului, unde a creat marea sa operă începând cu 1929. Domnia sa lucra doar noaptea, după mai multe cafele și în fumul țigării sale, care i-a grăbit sfârșitul.

În 1944 s-a stins din viață de cancer la plămâni, iar soția s-a mutat înapoi la București, în Cotroceni. A adus cu dânsa și biroul scriitorului de la Valea Mare, care azi poate fi admirat de toți cei care trec pragul casei.