HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

CASA RACOVIȚĂ- CESIANU- MICLESCU- FLORESCU

CASA RACOVIȚĂ- CESIANU- MICLESCU- FLORESCU

HS#2 racoviță net

Publicațiunea noastră este încântată să vă prezinte istoria uneia dintre familiile nobiliare românești cu mare răsunet în epocă. Povestea pe care o împărtășim cu dumneavoastră a început odată cu Margareta și Vasile Miclescu, care au cumpărat în 1922 o casă cu fațadă din cărămidă roșietică, de pe strada Popa Rusu din Cartierul Armenesc.

Domnia sa era numai după soț Miclescu, pentru că dânsa cobora din Cesianu după tatăl Nicolae, mama domniei sale fiind Maria Florescu. Pentru cititorii noștri care nu sunt la curent cu întâmplările, trebuie să vă informăm că familia Cesianu a avut o lungă continuitate de-a lungul secolelor. Cesienii au afirmat că neamul lor se duce până în antichitate la imperatorul roman Caesianu ajuns în Dacia odată cu războaiele daco-romane.

alexandrina rcovita

Margareta nu a avut urmași, așadar casa roșietică a ajuns la sora sa, Alexandrina măritată cu Alexandru Racoviță. Din fericire pentru dânșii, cuplul Racoviță a avut două fete care au realizat și domniile lor căsătorii avantajoase. Mezina Elena Felicia i-a dat mâna tânărului Barbu Pantazi, iar Alexandra doctorului Zamfirescu Zamfir.

 

alexandrina racovita si fiicele

Alexandra și doctorul Zamfirescu s-au cunoscut pe front unde tânăra domnișoară Racoviță s-a dus să-și reprezinte familia la război, așa cum cerea o tradiție de onoare a famililor nobiliare. Adevărul pe care publicațiunea noastră l-a aflat este că Alexandra Racoviță a profitat de situațiune și a fugit de o căsătorie aranjată de familie care nu era dragă sufletului dânsei. Copila cuplului, născută în 1943, s-a numit Maria Nicola Antoneta și când i-a venit rândul s-a căsătorit cu Nicolae Mihăilescu.

medici si asistente al doilea razboi mondial (zamfirescu)

Dânșii nu au locuit în casa roșietică, dar Margareta Miclescu a făcut-o până la mutarea la cele veșnice. După 1951, când casa a fost naționalizată doamna Miclescu a împărțit odăile domniei sale cu alte familii de streinii. Ultimii locatari au plecat abia în 2010. Dar istoria nu se oprește chiar în acest punct.

După cum au observat cititorii atenți numele de Alexandru și corespondentul feminin Alexandra se repetă cel puțin la două generații, tot ca o tradiție de familie. Un alt Alexandru, copilul cuplului Mihăilescu a recuperat casa și încet, încet a început să strângă memoria familie sale, să le așeze pe toate cum se cuvine și să  le povestească mai departe ca să nu dispară vreodată.

Alexandru A. Racovitza