HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Casa Bercovici

harat senzoriala- afis-bercovici-micsorat

Casa Bercovici este o oază de liniște, deoarece amplasarea pe o străduță o protejează de agitația marelui bulevard Iancului. Aici zgomotele de tramvaie, claxoanele mașinilor și strigătele orașului se deslușesc cu greu. În schimb, în casă se aud pacea și din când în când vocea plăcută a proprietarei care răspunde întrebărilor jurnaliștilor și documentariștilor care-i trec deseori pragul.

Nici un moment, un turist aflat în explorare sau un rezident grăbit nu ar bănui că în această casă locuiește o supraviețuitoare a Holocaustului: Mirjam Korber Bercovici.

harta-senzoriala-mirjam-bercovici

Contrar liniștii care domină casa, viața lui Mirjam Bercovici se află sub semnul zbuciumului: a fost deportată, împreună cu familia, în Transnistria când era copil, a scris un jurnal de ghetou pe care l-a publicat la ceva vreme după ce s-a întors în țară, s-a ambiționat să meargă la universitate și a ales medicina, a salvat sute de copii care ajungeau la Fundeni și a luptat mereu și mereu, fie cu sentințele nefavorabile ale sorții, fie pentru copii bolnavi.

harta-senzoriala-mirjam-bercovici-copil

După moartea soțului, Mirjam Bercovici a rămas singură cu amintirile și obiectele personale ale celui care a fost secretarul literar al Teatrului Evreiesc de Stat: Israil Bercovici. Dacă printre amintiri se numără perioada când a locuit într-un alt apartament, din altă zonă a Bucureștiului, obiectele de preț inventariază biroul soțului pe care-l păstrează neatins, unde poftește să arunce câte un ochi pe toți cei care doresc, dar fără să-i lase să ia o dovadă: o fotografie a camerei.

Mirjam Bercovici povestește despre mutarea în Iancului, din anii ′80, că nu a încântat-o foarte tare, dar a ajuns în timp să se împace cu zona: și-a făcut prieteni, iese în parc unde stă la povești cu alte doamne de vârsta ei pe care le numește în glumă „văduve negre”.

Glumele nu își au în shimb locul în poveștile despre Holocaust, narate rar, cu cuvinte care se sparg de pereții apartamentului cu două camere și culoare verde a tapiseriei mobilei. Iar casa unde acum locuiește nu mai este doar o casă, ci un loc amprentat cu personalitatea proprietarei: cărți și reviste de actualitate, bibelouri micuțe în vitrine și pereți albi, fără tablouri, pentru că Mirjam Bercovici a fost atât de tare afectată de sufocarea din ghettou încât prețuiește spațiul.

harta-senzoriala-mirjam-bercovici-si-sora

Casa Becovici este o casă cu povești ce desenează harta istoriei.