HartaSenzoriala

Privește. Ascultă. Gustă. Miroase. Atinge

Trecutul vorbește neîntrebat

Casa Bacovia

harta senzoriala a bucurestiului- afis-bacovia-micsorat

Undeva în Berceni, pe strada George Bacovia, la nr. 63, se zărește o căsuță galbenă ce se înalță nu cu mult peste gardul de beton gri ce o înconjoară. Un drapel flutură peste fațadă și lasă să se bănuiască faptul că în interior trebuie să se întâmple ceva cu adevărat important.

Este casa unde autorul poeziei „Plumb” și-a trăit o parte semnificativă a vieții și care acum este „Casa Memorială George și Agatha Bacovia ”. Puțini știu că Bacovia a creat în casa cu tavane joase și camere mici. Și mai puțini știu cât de multe îi datorează poetul soției sale, Agatha, la rândul său poetă, dar și profesoară.

harta senzoriala- agatha si george bacovia la nunta - 1928 (1)

Construită în anii ′30, pe terenul cumpărat de Agatha Bacovia cu ajutorul unui împrumut de la Casa Corpului Didactic, locuința surprinde vizitatorii prin intimitate. Mai că îți vine să te descalți când intri, ca să nu murdărești covoarele cu modele florale, și doar prezența unui ghid aduce aminte de un muzeu.

Fără de vizita la această casă nu îți poți închipui că Bacovia a putut să aibă o viață atât de liniștită: dimineți în care prieteni apropiați ai familiei beau cafeaua la măsuța cu picioare subțiri, o grădină cu un scăunel de piatră pe care-și petrecea după-amiezile, seri în care Agatha îl găsea ascultând în întuneric muzică simfonică la radio.

harta senzoriala-agatha si george bacovia 1928

Casa, transformată în muzeu chiar de Agatha în 1958, după moartea poetului, păstrează o multitudine de obiecte personale ale familiei: instrumentele de scris ale poetului, serviciul de ceai al Agathei, tablouri de familie și un scăunel realizat chiar de Bacovia însuși din pielea ghiozdanului fiului său, Gabriel.

Agatha și-a revărsat dragostea peste toată casa. S-a ocupat personal de construcția ei, fiind diriginte de șantier, apoi a rânduit-o cu grijă pentru a deveni muzeu: ceasul din camera soțului, oprit la ora morții acestuia, desenele și schițele sau pipa lui Bacovia așezate cu grijă prin locuință. Este munca de o viață a unei femei pentru soțul ei, intensificată după dispariția acestuia.

harta senzoriala- agatha bacovia 1919

Poate că dacă ar fi existat mai multe Agatha, literatura română ar fi cunoscut o mai bună arhivare intimă a memoriei scriitorilor și poeților.